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Weritten Interpretation — Adding Residential Unit to Stand-
Alone Accessory Building Without a Primary Residential

Structure

Question: Under what circumstances may a property owner add a dwelling unit as part of a stand-alone
accessory structure?

Relevant Code Citations: The Zoning Ordinance says:
“SECTION 3. Change of Use.

a. A non-conforming use of a building or structure, or part of it may be changed to a use of the
same or of a more restricted character, but may not be changed to any less restricted use.”

“SECTION 5. Repairs, Alterations and Additions.

a. Any person may engage in normal maintenance of a building or other structure containing a
non-conforming use, including necessary non-structural repairs and incidental alterations which do not

extend or intensify the non-conforming use.

b. No structural alterations shall be made in a building or other structure containing a non-
conforming use, except in the following situations:

(1) When the alteration is required by law;
(2) When the alteration will actually result in eliminating the non-conforming use; or
(3) When a building containing residential non-conforming uses may be altered in any way to

improve habitability if no structural alteration is made which would increase the number of dwelling
units or the bulk of the building.”

“ARTICLE 1

1.00 ACCESSORY BUILDING OR USE: An “accessory building or use” is one which:

(a) incidental and subordinate to, and serves the principal building or principal use; and

(b) Is customarily and commonly associated with the principal building or principal use served; and
(c) Is subordinate in area, extent, and purpose to the principal building or principal use served; and
(d) Contributes to the comfort, convenience, or necessity of occupants of the principal building or

principal use served; and
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(e) Is located on the same zoning lot and the same zoning district and under the same ownership as

the principal building or principal use served; and

(f) Is not specifically enumerated as a special use in the particular zoning district in which the
principal building or principal use served lie; and

”

(e) An "accessory use" includes, but is not limited to: .......

Interpretation: Section 3 and Section 5.a and b(2) generally say that changes may be made to a
nonconforming structure® to bringit ~ more closely into compliance with the Zoning Ordinance. Such
changes do not require permission from the BZA.

With this in mind, a residential unit may be added to a stand-alone accessory building (i.e., an accessory
building with no primary structure on the property), even if the residential square footage is less than
the accessory square footage. This is under the rationale that the addition of the dwelling is bringing the
property into closer compliance with the requirement in the Zoning Ordinance that says that a primary
structure must exist in order for an accessory structure to Iegitimqtely exist on the property. The
residential conversion must be a true habitable residence with a septic system and reserve area and it
must meet the requirements of the residential building code. The residential conversion is only
permitted by right if the accessory structure is truly a nonconforming structure that was in compliance
with the Zoning Ordinance at some point.

If the structure is an illegal one, (i.e. it was built without a permit in the first place, or on property that
was parceled-off from the parent tract without compliance with the Subdivision Ordinance in effect at
the time), then the petitioner should:

(1) make the residential square footage exceed that of the accessory; or
(2) seek a Developmental Variance for accessory square footage to exceed primary.

Regardless of whether (1) or (2) are chosen, the petitioner must also bring the property into compliance
with the current Subdivision Ordinance through a plat of the property prior to issuance of a Building
Permit under option (1) or prior to such Building Permit if the Variance is approved under option (2).
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' A “nonconforming structure” is a structure that was permitted and built in compliance with the Zoning Ordinance
in effect at the time of the permit, but that, as a result of a rezoning or a change in the text of the Zoning
Ordinance, became out of compliance.



